Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Evropski dan jezikov

28.09.2018     NatašaPeunik

Euskera, baskovski jezik, je brez dvoma nenavaden in čudovito (čeravno noro) zapleten. S svojim neindoevropskim izvorom, drugačnim zaporedjem besed v stavku, dvonaglasnicami in neverjetno mnogimi načini sklanjanja je najpogosteje eden izmed dveh maternih jezikov približno 720.000 ljudem. Govorijo ga v Baskovskih deželah, ki jih sami imenujejo Euskal Herria, v pokrajini na območju Španije in Francije. Nam je verjetno najbolj znana španska avtonomna pokrajina Baskija, ki je del tega območja.

Letos smo ob Evropskem dnevu jezikov gostili dr. Barbaro Pregelj, ki je dijakom 2. in 3. letnika preko številk v baskovščini predstavila ta nenavadni jezik, kulturo in zgodovino Baskovskih dežel. Predavanje je bilo v torek, 25. 9., v Gimnazijki.

Na dogodku je bila tudi novinarka Kajuh Pressa Nika Gradišek: http://kajuh-press.splet.arnes.si/splosno/evropski-dan-jezikov/